29 December 2015

Winter Trip 2015 [part 2]

Sambungan dari part 1..

Setibanya di rygge Airport Oslo pada 11 december 2015, kami terus ke tandas. ya, tandas adalah tempat terpenting untuk singgah sebelum meneruskan perjalanan. sempat la juga gosok gigi bagi segar sikit huhu. Airport Rygge ni kecik je saiz dia. lebih kurang macam airport langkawi. untuk ke Oslo city centre, ada dua pilihan; menaiki bas ataupun train. untuk train, anda perlu menaiki shuttle bus (free) dari airport ke train station. ini kerana train station bagi airport tu tak terletak di airport, tapi di luar airport. dan dari train station tersebut barulah boleh naik train to Oslo city centre. tapi kitorg tak pilih train tapi bas atas sebab sebab tertentu. sebabnya, leceh sebab kena naik shuttle bus untuk ke train station memandangkan bas untuk ke city dah memang ada kat luar airport (shuttle ke train station pun berada di tempat yang sama). kedua, bas memang dah ada, tunggu nak gerak je. so kami pun naiklah bas. tambang nya Kr140 (GBP11.2) sehala yang boleh dibayar pada driver. ini harga student. perjalanan mengambil masa lebih kurang 50 minit. (kalau naik train dalam 45 minit).
ini bukan di Oslo, tetapi Hovet, Norway
setibanya di Oslo city centre dalam pukul 12 tengahari, kami pun ambil masa jalan-jalan di kawasan sekitar. tapi sebelum keluar berjalan, kami survey bas dan train untuk ke airport Torp kerana kami sewa kereta dari sana. lepas dah dapat masa sebenar train untuk ke airport, kami pun keluar berjalan di city. sempat lah juga ke christmas market dan juga beberapa attraction termasuk Palace dia. jujur cakap, Oslo city centre taklah semenarik mana seperti city lain di negara eropah yang lain. selepas puas berjalan, kami pun kembali ke main station, untuk meneruskan perjalanan ke airport Torp. kalini, kami menaiki train kerana tiada servis bas waktu tu (tak pasti sebab apa). harga tiket train Kr195 (harga student) yang juga boleh dibeli di mesin. perjalanan train mengambil masa dalam satu jam setengah. sampai je di destinasi, kami terkejut kerana station tersebut bukanlah di airport tetapi di tengah hutan mana. dengan rasa positif nya, tengok2 rupanya kena naik shuttle bas untuk ke airport. ini kali kedua perasaan agak terkejut di Oslo sebab train station dia tak terus stop di airport tetapi kena naik shuttle bas (free). airport Torp juga saiz dia kecil macam airport Rygge.

27 December 2015

Winter Trip 2015 [part 1]

Hi semua,

Pendahuluan
Okay cuti musim sejuk dah bermula. bagi university MHI, cuti start 12 december 2015 dan bertahan sampai 24 januari 2016. Tapi 6 januari sampai 15 januari adalah tempoh semester examination. So bulan December lah waktu paling best nak berjalan musim winter ni walaupun MHI takde la seronok sangat travel waktu winter atas sebab sebab yang tertentu. Sebabnya? yang paling ketara adalah faktor cuaca sejuk; kena balut badan tebal-tebal dan juga waktu siang yang pendek. Yela dah siang pendek, malam pun panjang la, rasa malas je nak berjalan. Tapi bestnya winter boleh la buat aktiviti-aktiviti yang khusus musim sejuk seperti menikmati churos di chirstmas market, ber-ice skating di Eiffel Tower mahupun ber-ski di pergunungan Alps.


12 July 2015

Jenis Penipuan Di Eropah Terhadap Pelancong

Salam hormat semua,

Umum mengetahui pelancong seringkali dijadikan target ataupun mangsa jenayah ringan ketika melancong di negara orang. hal ini tak terkecuali di seluruh dunia waima di benua eropah, asia, amerika mahupun antartika. Banyak sebab kenapa pelancong dijadikan target, salah satunya kerana pelancong tersebut sudah tentu tidak biasa berada di dalam persekitaran yang berbeza dari tempat asalnya dan hal ini membuatkan mereka agak leka dengan suasana sekeliling dan boleh dikategorikan seolah-olah seperti 'alien' di tempat orang.



Pepatah melayu menyebutkan 'masuk kandang kambing mengembek'. jap MHI tak sure pepatah ni relate ke tak. huhu.. ok apa pun sepanjang pengalaman MHI melancong di benua Eropah sepanjang tempoh belajar di sini, banyak pengalaman yang MHI tempuhi. yang manis, yang pahit, yang masam, semuanya ada. sebelum ni, MHI hanya dengar-dengar tentang kejadian penipuan atau scam di negara orang. kalini MHI sendiri yang perhatikan depan mata, macam-macam langkah orang jahat ni nak buat pasal dengan pelancong. Yang penting kita sebagai pelancong perlulah sentiasa berhati-hati ketika di negara orang. Jangan nak berlagak sangat dan sentiasa berwaspada setiap masa.

Selain jenayah biasa iaitu pickpocket atau penyeluk saku, banyak lagi cara-cara orang jahat ni untuk mengambil kesempatan terhadap para pelancong. Beberapa jenis penipuan yang sering berlaku di Eropah yang sempat MHI saksikan dengan mata kepala MHI sendiri boleh didapati di bawah:

06 July 2015

Buat PASSPORT di Putrajaya hanya SEJAM

Assalamualaikum dan salam satu malaysia.

Dalam post pertama buat era pemulihan blog ini, MHI nak share masa MHI buat passport di putrajaya pada tahun lepas iaitu 12/6/2014. pada zaman tu, MHI telah mendapat khabar berita baik iaitu MHI telah diterima untuk menyambung belajar di United Kingdom. Oleh itu, banyak persiapan yang perlu MHI lakukan sebelum berlepas ke tanah negara penjajah itu.

salah satu persiapannya sudah tentu membuat passport malaysia. masa dapat berita untuk sambung belajar di luar negara, mula la MHI dah terpikir, "eh dulu pernah buat passport dah". maka dibelek-beleknya lah peti besi kat rumah ni. lalu terjumpa la passport MHI zaman bila tah pun tak tahu. dulu dah pernah dah buat passport tapi zaman penjajahan jepun dulu. memang gunanya pun sekali je masa pergi jepun dulu tahun 2008. so memang dah tentu la tamat tempoh passport tu setelah berapa tahun. maka MHI pun membuat keputusan untuk membuat passport baru di Putrajaya.

passport malaysia

Harinya telah tiba untuk buat passport. MHI bangun seawal 6 pagi. cita-cita untuk mendapatkan angka giliran nombor 1 di pejabat kerajaan dari dulu masih belum tercapai. lepas bersiap-siap tu, dalam pukul 7.30 pagi dah gerak ke pejabat passport presint diplomatik. sampai-sampai MHI sangat-sangat terkejut. "MANA OFIS IMEGRESEN?". MHI tengok ofis imegresen di presint diplomatik hanya tinggal bangunan kosong. rupanya ada tampal notis kat pintu yang tertulis "PEJABAT IMEGRESEN BAHAGIAN PASSPORT TELAH BERPINDAH KE PRESINT 3".


Menghidupkan semula BLOG ini

Assalamualaikum dan salam muhibbah. setelah berapa kurun MHI tidak update blog ni, kini MHI mengambil kesempatan untuk menghidupkan kembali blog yang telah lama tersimpan dah macam tak bertuan. untuk maklumat tuan puan, sekarang MHI sedang menyambung degree di United Kingdom. menempuhi suasana dan ruang hidup yang berbeza di negara orang, pasti MHI diberi rezeki untuk melihat dan memerhati tata cara kehidupan di luar negara yang teramat jauh bezanya jika nak dibandingkan di Malaysia. tambahan, MHI rasa macam mempunyai lebihan masa di sini.

MHI di University Aberystwyth pada minggu pertama sampainya MHI disini 


Dengan ini, MHI rasa nak mengambil kesempatan untuk menggunakan masa yang ada untuk menulis semula di blog ini, iaitu blog yang sama. namun MHI bercadang untuk menukar pemplet blog agar menjadi lebih 'ringan' atas dasar zaman sekarang lebih ramai yang menggunakan telefon pintar atau smartphone untuk melayari internet. MHI juga tak terlepas selalu saja dengan berbekalkan telefon pintar iphone 5s untuk melayari internet kerana ianya lebih mudah alih dan mudah untuk mengakses internet dari pagi hingga sebelum tidur. hihi.

Maka dengan itu, MHI nak sambung menulis untuk post lepas ni. nantikan. hehe.\

PS: lepas ni MHI boleh la share pengalaman di UK juga. :D

30 November 2010

Ciri-ciri blog yang kurang digemari

GAMBAR: ni paling aku tak suka



Kita blogger baru? Tak ternama? Mesti pernah terdetik dalam hati kita kan, kenapalah blog aku ni tak ramai orang lepak-lepak. Komen pun tak banyak. Tak cukup bagus ke entri aku tulis ni? Bila masuk blog-blog yang ternama, kita terfikir. Apalah yang hebat sangat blog mamat/minah ni sampai ada 1,000 follower. Sama je macam blog aku. Kita pun cepat je buat kesimpulan, emm.. sebab dia ni model/artis kot, itu trafik blog tak putus-putus.
Walaupun kita seorang blogger, kita juga seorang pembaca. Takkan nak baca blog sendiri je, itu namanya blogger syok sendiri. Hehe. Jadi pernah tak kita rasa apa yang pembaca rasa bila baca sesuatu blog ni? Kita mesti sibuk nak komplen pasal blog tu, blog ni. Padahal kita pun bukannya bagus sangat. So, untuk entri ni saya nak berkongsi idea mengenai ciri-ciri blog yang kurang digemari oleh pembaca-pembaca.

kartikel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...